01/07/24

План основних заходів в дитячих бібліотеках м.Одеси 01–07 липня 2024 р.


 

"У Пелюстковій країні"

У рамках фестивалю "Великий Український День" в дитячій бібліотеці філії №40 відбувся майстер клас з пластилінографії "У Пелюстковій країні". Захід відбувся до Дня Конституції України.

Яскраве макове поле під безкраїм блакитним небом - це символічне зображення краси та багатства рідної української землі.

На передньому плані картини розкинулося макове поле. Червоні маки, що символізують пам'ять і жертовність, яскраво виділяються на тлі жовтогарячого поля. В роботі використали різні відтінки жовтого пластиліну, щоб створити ілюзію глибини і руху колосся.

На задньому плані картини - блакитне небо, яке символізує мир і свободу. Діти використали білий і блакитний пластилін, щоб створити градієнт і додати глибини небу.

Загалом, картина символізує красу української землі і є чудовим прикладом дитячої творчості та патріотизму. Вона передає любов дітей до своєї країни та їх бачення краси її природи.

Пластилінографія - це відмінний спосіб для дітей висловити себе творчо і одночасно дізнатися більше про свою країну і її символи.

Майстер-клас «Феномен Марії Примаченко»

У рамках Великого національного дня Чеботова Наталія у дитячій бібліотеці №40 провела майстер-клас «Феномен Марії Приймаченко».

Читачі ознайомились з біографією талановитої художниці, заслухали уривки з книг про її творчість, провели обговорення та відповідали на питання. А потім почали втілювати своє творче натхнення в розписі тарілок за мотивами Марії Приймаченко.

Народна художниця України, лауреат Державної премії України ім. Т.Г. Шевченка Марія Приймаченко своєю творчістю відкрила оригінальну сторінку самобутнього мистецтва світової культури. Її виставки з великим успіхом експонувалися у Франції, Канаді, Польщі, Німеччині та багатьох інших країнах світу. У 1937 році на всесвітній виставці в Парижі Марія Приймаченко отримала золоту медаль, здивувавши своїми картинами мистецький світ...

Творчість Марії Приймаченко — явище самобутнє, неповторне, як мистецтво кожного з великих майстрів. Народжені, здається, самою землею, вони поєднують у собі прагнення багатьох поколінь, дають їм найповніше художнє вираження завдяки індивідуальності, неповторному таланту. Творчості Приймаченко в останні десятиліття присвячені статті, альбом, науково-популярні фільми, теле- і радіопередачі.

Вона вчилася у рідної поліської природи. У її картинах знаходять втілення ще язичницькі образи фантастичних чудовиськ і птахів. Це згусток вражень і від казок, і від легенд, і від самого життя. Процес її творчості являє собою феномен дивовижного сплаву конкретного мислення, інтуїції, фантазії і, нарешті, підсвідомого, коли виходять у світ небувалі, часом химерні образи, вигадливі декоративні композиції, які щедро випромінюють енергію доброти й наївного зачудування світом. Творчість великої української художниці є незбагненним, утаємниченим і прекрасним явищем, яке упродовж тривалого часу привертало і буде привертати увагу дослідників і шанувальників мистецтва. ЇЇ витвори завжди сприймаються живими, часткою природи, української землі. Квіткові композиції художниці нагадують стінопис. Картини Приймаченко здатні викликати асоціації у глядача. Безумовно, головним фактором, що визначає неповторність мистецтва Приймаченко, є її рідкісний талант,- саме завдяки своєму натхненному покликанню зуміла вона вловити і висловити інтонацію української культури, донести її теплий і людяний тембр.

"От якби зібрати з усієї України народних майстрів, що за дива витворили б - цвів би не лише садами Київ. Будинки б сміялися до людей..." - мріяла художниця.



Разом веселіше

 28 червня в дитячій бібліотеці-філії №4 відбувся захід "Разом веселіше". Діти познайомилися з новими друзями, взяли участь у веселих іграх та майстер-класах, а також ознайомилися з новою книжкою Оксани Стехіної "Що в тарілці? Дітям", яку презентувала бібліотекарка Наталія Мацькур. Ця книжка допоможе дітям сформувати смачні та корисні звички, у ній поєднані практичні поради для батьків і захопливі казки для дітей. Тож приємного читання!

Дякуємо партнерам громадської організації "Істок" за підтримки міжнародної гуманітарної організації IsraAID.

28/06/24

До дня Конституції

Слово конституція (встановлення,  порядок) - основний державний документ, який визначає державний устрій.

Конституція України була прийнята 28 червня 1996 року, після доби роботи над нею, яку в народі назвали "Конституційна ніч". У документі проголошується: державна незалежність і територіальна цілісність України, демократичні свободи та рівність прав громадян.

Сьогодні, 28 червня, дитяча бібліотека №26 присвятила себе індивідуальній роботі з читачами для знайомства з головними подіями нашої історії. Пропонуємо охочим прийти й поринути у світ історичних подій.

 

"Петриківський розпис" - майстер-клас

 Унікальність техніки та багатство орнаментальних варіацій петриківського розпису стали запорукою визнання її об'єктом нематеріальної  культурної спадщини ЮНЕСКО у  2013 році. Цей  вид декоративного народного живопису сформувався на землях  Дніпропетровщини. А назву отримав від своєї батьківщини - селища Петриківка.

На майстер-класі у філії №46 діти дізналися про історію виникнення петриківського розпису, а Лілія  Геннадіївна провела майстер-клас. Кожна дитина придумала і розписала свій орнамент. 

Літні мрії наших читачів

 Чого чекають від літа наші читачі? Звичайно ж, теплих променів сонечка, засмаги, відпочинку на морі та чистого неба. А ще – багато морозива, солодощів, цікавих  зустрічей і подорожей.

У дитячій бібліотеці № 10 відбувся захід, на якому діти  в дружній атмосфері  поділилися своїми мріями, як провести літні канікули. А колектив бібліотеки спільно з волонтерами  організації Товариства Червоного Хреста м. Одеси запропонував їм ще й корисне дозвілля – нові  цікаві книжки українських та зарубіжних письменників та майстер-клас «Пароплавчик мрій».

Сподіваємось, що налаштування на позитив, переконання, що кожен день чудовий і може принести яскраві враження, знання, приємне спілкування з новими друзями  допоможе нашим читачам  гарно провести свій літній відпочинок.

 

27/06/24

Стежками історії України (Історична подорож) До Дня Конституції

Захоплива історична подорож чекала сьогодні на читачів Універсального читального залу. А провідником цією подорожжю була бібліотекарка Катерина Поліщук.
Що таке Конституція?
Як вона з'явилася?
Хто такий Ярослав Мудрий?
І що таке Конституція Пилипа Орлика?
Про це та багато іншого дізналися читачі завдяки розповіді пані Катерини й, звісно ж, книжкам. А потім обрали й узяли додому нові книжки та зайнялися майстер-класом - робили з фетру прапор України. А допомог в цьому волонтер РО товариства Червоного Хреста України пані Вікторія.
Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67.